Forside > Kamerateknik > Crop factor – hvad er det ?

Crop factor – hvad er det ?


Når man kigger på objektiver, så er brændevidde tallene f.eks. 50 mm eller 18 – 200 mm stærkt misvisende for især mange nybegyndere. Mange begynder kameraer har en “Crop factor”, som skal medregnes her.

Når jeg har haft begynderkurser, så er der stort set ingen nybegyndere, der har fået oplyst hvad deres kameras crop factor er. Andre har nok læst manualen, men ikke hæftet sig ved dette. Men det er pokkers vigtigt.

 

Så hvad er crop factor ?

fe2alumi1

Inde i kameraet sidder den sensor, som skal “optage” dit billede. Denne sensor har forskellige størrelser. I gamle dage, hvor man brugte film i de analoge kameraer, der var den åbning, som filmen skulle forbi, på 35 x 24 millimeter.

Man byggede de første sensorer, så de passede ind i dette hul og sidenhen er dette blevet standarden, som man måler bl.a. sensorer og objektiver efter.

MEN…så var der jo kamera producenter, der tænkte at man da ikke behøver at have så store sensorer. Som med alt i den digitale verden, så kan sensorerne gøres mindre. Og her af kommer begrebet “crop factor”.

Crop factor beskriver det udsnit af et full-frame billede, som et kamera med en eller anden crop faktor vil kunne indfange.

crop factor

Det betyder, at man reelt kan opsætte følgende skema:

Cropfactor skema

Så har du f.eks. et Canon D700 kamera og et 18-55 mm objektiv, så er der reelt tale om et 29-88 mm objektiv. Det vil sige at du har ikke så meget vidvinkel (18mm), som du måske troede. Med en crop factor på 2.0, så bliver et 300 mm FF-objektiv pludselig til en mega zoom på 600 mm!

Du skal dog være klar over at der er ulemper med de små sensorer, så som distortion og sensorstøj.

Sensor - ISOEn sensor indeholder en pokkers masse pixel, ofte over 10 mio pixel. Hvis disse mange pixel skal ind på en lille sensor, så risikerer man af den varme, der genereres i sensoren, “smitter” af og opfanges af sensoren ved siden af.
Jo større fysisk sensor, desto lettere at reducere denne støj.

Denne støj er med til at give kornede billeder og kan i værste fald ødelægge et godt motiv, se blot nedenstående billede.

I de sidste par år er det min klare opfattelse, at producenterne er gået væk fra at konkurrere om at få flest pixel stoppet ind på en sensor, men i stedet har fokuseret på at reducere denne støj.

ISO Støj3

Konklusion: du SKAL kende crop factoren på dit kamera. Slå det op og lav regnestykket med dine objektiver.

Reklamer
  1. Endnu ingen kommentarer.
  1. 24. januar 2015 kl. 16:37

Kom gerne med en kommentar.

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: