Forside > Billedbehandling, Fototeknik, Kamerateknik, Modelfotografering, Udstyr > Hvorfor er der røde øjne på billederne?

Hvorfor er der røde øjne på billederne?


red eyeJeg fik i dag en forespørgsel på dette klassiske problem: hvorfor er det lige at det sker.

Det er pokkers irriterende, og ved bestemte kameraer ikke til at komme uden om.

Mange kameraer har forskellige måder at råde bod på dette.red eye icon

Nogle nyere kameraer har en funktion, som dette ikon her til højre. Denne indstilling får flashen til at skyde små korte glimt afsted lige før billedet skal tages. Herved lukker pupilen sig sammen og som oftest undgår man røde øjne med dette.

De fleste billedredigeringsprogrammer har ligeledes en funktion, som kan fjerne de røde øjne.

Men hvad er det egentligt der forårsager røde øjne ?

Det er egentligt ganske simpelt.

Det der sker er, at lyset fra flashen rammen den bagerste side af øjets runding og sendes tilbage mod kameraets sensor. På vej gennem øjeæblet filtreres lyset, hvilket resultere i at det reflekterende lys bliver rødt. Det afgørende er den vinkel, hvormed lyset fra flashen sendes tilbage. Naturligvis spiller afstanden mellem kameraet og øjet også ind i ligningen.

Jeg har forsøgt at skitsere det med disse tegninger:

1. Et lommekamera eller en smartphone.

Her sidder flashen ganske tæt på objektivet, hvorved det er ganske svært at undgå at objektivet opfanger det reflekterende lys. Mange nyere lommekameraer forsøger at placere flashen så langt væk fra objektivet som muligt. Måske endda, som en slags pop-up-flash.
Jeg har lagt mærke til at på de nye hybrid kameraer (CSC-kameraerne), der er producenterne meget opmærksomme på dette. De fleste har separat flash.

På disse kameraer vil du komme langt ved at bruge den flash-effekt, der sender lys afsted inden billedet tages.

Red eye1

2. Spejlrefleks kameraerne med indbygget flash. 

Flashen her popper op et pænt stykke over selve kameraet, hvorved dette ændrer på vinklen.

Her vil jeg prøve mig frem. Den hævede afstand i kombination med afstanden til motivet kan stadigvæk resultere i røde øjne. Måske skal du bruge før-lys effekten, måske ikke. Kan du undgå at bruge dette før-lys, så gør det. Det er besværligt at arbejde med.

Red eye2

3. Påmonteret ekstern flash.

En ekstern flash, der påmonteres oven på kameraet, vil have mulighed for en helt anden vinkel. Herved reduceres muligheden for røde øjne gevaldigt.

Jeg har oplevet røde øjne en gang på et familiebillede, hvor den ene person kigger op, hvorved der åbenbart dannes lige den rette vinkel for at lyset reflekteres tilbage i objektivet.  Men ellers kan du roligt regne med at du ikke behøver før-lyset her.

Red eye3

En anden fordel med den eksterne flash er naturligvis at den kan afmonteres, og ved hjælp af fysiske “triggers”, radiostyring, kabelstyring eller infrarød signalering mellem kamera og flash, så giver det helt andre muligheder for at belyse dit motiv.

Læs her mine andre blog indlæg om flash-teknikker.

Jeg håber at dette blog indlæg kaster (rødt) lys over, hvad der forårsager de røde øjne, samt hvad der skal til for at undgå dette.

Husk at det samme er gældende for fotografering af dyr. Så skal du fotografere din hund eller kat, så ha’ ovenstående i baghovedet.

Reklamer
  1. Endnu ingen kommentarer.
  1. No trackbacks yet.

Kom gerne med en kommentar.

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: