Forside > Fototeknik, Modelfotografering > Dybdeskarphed – hvorfor er dette vigtigt?

Dybdeskarphed – hvorfor er dette vigtigt?


Vores øjne er fantastiske. De stiller hurtigt skarpt på vores motiv, men også hurtigt ting i forgrunden eller baggrunden.

Dybdeskarphed

Men når vi komponerer vores billeder, så kan vi have lyst til at rette fokus mod en bestemt del af vores motiv, oftest personen på billedet. Læg mærke til ovenstående to billeder. Billedet til højre er det klassiske billede, hvor vi endda også kan studere baggrunden. Vores øjne har lyst til at undersøge hele billedet og ikke kun personen her. Vi taler om at dette billede har en stor dybdeskarphed (på engelsk benyttes ordet Depth of Field, som forkortes DoF)

På billedet til venstre har jeg valgt at rette fokus på personen og dette gør jeg ved at benytte en lille dybdeskarphed.

Dybdeskarpheden styrer vi ved hjælp af blændeskalaen (funktionen A – for Aperture) på dit kamera. Ved at vælge en lille blændeværdi, f.eks. F2.8 så får vi også en lille dybdeskarphed (billedet til venstre) og ja, du har gættet rigtigt, en stor blændeværdi, f.eks. F22 for at få en stor dybdeskarphed.

Dette kan også illustreres således:

Dybdeskarphed

Du stiller skarpt – gerne ved spotmåling – på dit motiv.

Ved at bruge blændeværdien i dit daglige arbejde, så har du muligheden for at lege med dybdeskarpheden. Og husk at du behøver ikke at nøjes med eet foto. Du kan sagtens tage en billede med en lille DoF og derefter samme billede med en stor DoF.

 

Reklamer
  1. Endnu ingen kommentarer.
  1. 4. december 2013 kl. 16:00

Kom gerne med en kommentar.

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: