Forside > Ferietips > Mine erfaringer med køb af udstyr i Paris –

Mine erfaringer med køb af udstyr i Paris –


Første dag på ferien, og så vælger mit gode gamle Olympus kamera at stå af 😦    Her havde jeg glædet mig og forberedt mig, blot for at konstatere at Paris har en kedelig indvirkning på mine Olympus kameraer.

Jeg har længe gået og taget tilløb til at skifte kameramærke, men var klar over at det ville blive noget af en udskrivning, med alle de objektiver jeg har, flash, ekstra batterier, opladere, osv.

Så med opmuntring fra min dejlige kone og hjælp fra en god ven hjemme i Danmark, så fik jeg hurtigt sporet mig ind på hvad jeg skulle kigge på i Paris.

En lokal fotograf oplyste mig, at jeg skulle tage til Boulevard Filles du Calvaire/Boulevard Beaumarchais, hvor fotobutikkerne var samlet med 8 forskellige. Super tænkte jeg, så bliver det nemt og der er nok konkurrence på at ville sælge mig så dyrt et kamera.

Godt, jeg lavede mit hjemmearbejde, og skrev priserne, som jeg fandt dem på nettet i butikkerne hjemme i Danmark, ind i et regneark og omregnede det hele til euro.

Det var et perfekt vejr, og familien ville gerne shoppe i området, så det gik op i en højere enhed. Jeg drog afsted og startede i den ene ende af gaden.
Første butik oplyste mig liste prisen, som var hele 10% højere end i Danmark. Noget overrasket over prisforskellen forklarede sælgeren at de nok skyldes den høje moms i Frankrig på 20%. Jeg forklarede ham høfligt at det troede jeg så ikkelige det var, da vores moms lå på 25%. Hans første sjove reaktion var rettet mod den høje moms, og slet ikke at argumentet så ikke kunne bruges som forklaring.
Jamen jeg valgte naturligvis at gå videre til næste butik, blot forat se den samme pris (og få den samme forklaring mht. momsen).
Sådan gik jeg fra butik til butik og fik alle steder fuldkommen samme pris.

Jeg endte inde i gadens største (og mest kendte) fotobutik La Cirque, hvor jeg fik samme pris og samme forklaring med momsen!
Frustreret valgte jeg at gå i dialog med sælgeren, som viste sig at være butikschefen. Med fransk arrogance forklarede hun mig at det var prisen!
Jeg forklarede hende at jeg synes at det var underligt at prisen var 10% højere end i Danmark. hvor der er et lille marked for de dyre kameraer, et mindre kundeunderlag, og ikke mindst en lavere moms.
Til min overraskelse forklarede hun mig, da hun godt kunne se at mine argumenter var gode, at prisen reelt blev dikteret af Nikon Frankrig!
“Den skal jeg lige have igen, står du her og fortæller mig – officielt – at prisen blev dikteret af Nikon?”.
“Ja!” var svaret.
“Du er klar over at det er ulovligt at diktere prisen?” spurgte jeg.
“Ja!, men sådan er det nu en gang!” replicerede hun, og så overraskede hun mig ved at konfirmere at det var en officiel udtalelse, som hun ville stå ved.

Jamen, hvis Nikon dikterede prisen, og den var væsentlig højere end i Danmark, så ville jeg da vente til jeg kom hjem igen, og accepterede derved at fotografere med min HTC One mobil telefon.

Men inden jeg helt forlod gaden, så gik jeg tilbage til en anden butik, hvor jeg havde mødt en meget venlig sælger. Her konfronterede jeg ham med påstanden om at Nikon fatssatte priserne, hvilket han kun kunne bekræfte.

Som sagt så valgte jeg at vente til jeg kom hjem igen med at købe kameraet. For pokker hvor jeg følte mig amputeret.

 

Så sker det hverken værre eller bedre end at vi kommer kørende af Saint German og jeg ser en “Darty”. Darty kunne minde lidt om vores El-Giganten, altså en kæde, som sælger kameraer, komfurer og krøllejern. Lad os da se om de sælger high-end kameraer, sagde jeg til familien, og ind i butikken med os.

Og minsanten om kameraet ikke stod på hylden og til en pris, der svarede til prisen i Danmark!

Super god betjening. Han kunne først levere det ene objektiv dagen efter, da en af hans sælgere havde taget nøglerne til objektiv skuffen med hjem og det andet skulle skaffes fra en tredie butik. Jeg endte med at få kameraet med hjem, lånte et objektiv weekenden overog fik endda yderligere 7% rabat på mit samlede køb.
Han forklarede mig at han ikke kendte til nogen prisfastsættelse fra Nikons side af, men det skyldes nok at Darty er en kæmpe kæde spredt ud over hele Frankrig og sikkert ikke lader sig diktere.

konklusionen på dette indlæg er at pas på udstyr (måske kun fra Nikon) er dyrere end i Danmark, skønt momsen er lavere, samt at de små butikker skal man holde sig fra: 1) fordi de er dyrere og 2) fordi de lader sig diktere at Nikon, og derfor tilsidesætter sund konkurrence. Disse butikker skal passe på, fordi de kan resultere i deres egen undergang.

Reklamer
  1. 29. juli 2012 kl. 21:01

    Tillykke med dit nye kamera! Typisk at det gamle skal stå af på første rejsedag. ;P
    Det er trist at specialforretningerne ikke engang har et valg i forhold til at konkurrere med Darty på prisen – Nikon burde sætte bedre pris på specialiserede sælgere end på almen udbredelse af produkterne.
    Hvad endte du med at købe? 🙂

  1. 29. juli 2012 kl. 22:50

Kom gerne med en kommentar.

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: