Forside > Causerier > Private billeder fra en fest lagt ud på Facebook – dårlig stil og faktisk ulovligt.

Private billeder fra en fest lagt ud på Facebook – dårlig stil og faktisk ulovligt.


Forleden deltog jeg ved en 50. års fødselsdag, som blev holdt i nogle private selskabslokaler. Vi var vel 60-70 mennesker og der var en skøn stemning. En af selskabets hovedpersoner gik rundt og tog en masse billeder i løbet af festen.

Næste dag kunne jeg så konstatere at denne person havde lagt samtlige billeder ud på sin Facebook profil, så alle kunne se disse billeder. Personen er politisk aktiv og har ganske mange venner, som nu kan sidde og se disse billeder.

Kald mig bare en sur og muggen, men jeg mener bestemt ikke at det er i orden at lægge private billeder ud sådan.
OK, billederne var ikke tagget, men det er jo en kendt sag at Facebook har ret til at bruge alle de billeder, som vi oploader der til. Facebook har også ret til at videregive/sælge de informationer (og billeder), som vi fodrer Facebook med. Og ansigtsgenkendelses-programmerne er i dag så gode, at disse billeder hurtigt kan blive tagget i andre databaser.
Jeg vil godt selv have styr på, hvem der ser billeder af mig og i hvilken sammenhæng.

Rent faktisk forholder det sig sådan, at det faktisk er strafbart i henhold til Straffelovens §264, som i pkt. d skriver: “Med bøde eller fængsel op til 6 måneder straffes den, der uberettiget videregiver meddelelser eller billeder vedrørende en andens private forhold eller i øvrigt billeder af den pågældende under omstændigheder, der åbenbart kan forlanges unddraget offentligheden.“. Mange tænker ikke over dette og uploader flittigt gamle klassebilleder, hvorefter de flittigt tagger de forskellige gamle kammerater. Men faktisk skal man have hver eneste person, der er på billedet, til at give deres skriftlige accept af at billedet må offentliggøres, før man må uploade det.

Jeg har tidligere skrevet en artikel, hvor jeg samler informationer fra lovgivningen omkring netop det at offentliggøre billeder man har taget. Du kan læse artiklen her. Som fotograf, bør du absolut kende lovgivningen 🙂

Læs andre blogindlæg om lovgivningen her.

.

Reklamer
Kategorier:Causerier Tags: ,
 1. 31. oktober 2011 kl. 07:15

  Jeg tror man må acceptere den tid vi lever i. Folk ligger alle billeder på facebook, så hvis der er et billede, som man ikke bryder sig om kommer på nettet, så må man bede vedkommende om at slette det. Jeg er heller ikke klar over, om man kan styre, hvem der kommer til at se billederne, hvis at ændre på privacy.

  Derudover så mener jeg nu ikke, at facebook har lov til at videresælge ens billeder. De skal selvfølgelig have lov til at bruge dit billede, for ellers kan det ikke ligge på facebook.

  • 1. november 2011 kl. 08:41

   @ Allan: Jeg er ikke enig i at vi skal acceptere dette. Det vil være et skråplan, hvis vi skal indrette samfundet efter lovovertrædelser. I takt med de nye medier og muligheder, synes jeg at det er vigtigere at vi oplyser om samfundets reglerne, så folk indretter sig efter dem.
   Og mht. Facebooks rettigheder, så har de faktisk lov til at videregive/-sælge dine billeder (og anden data du fodrer dem med)! Læs mere i dette blogindlæg her:

 1. No trackbacks yet.

Kom gerne med en kommentar.

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: