Forside > Causerier > Fotografer dit indbo

Fotografer dit indbo


Når jeg ikke fotograferer, så har jeg en del med vurderinger for forsikringsselskaber at gøre. Jeg bliver desværre ofte præsenteret for nogle halvdårlige billeder af folks indbo, og bliver spurgt om jeg kan vurdere det mistede indbo ud fra dette materiale. Her er nogle lånte billede af f.eks. noget stjålet sølvtøj og nogle ægte tæpper:

This slideshow requires JavaScript.

Det er pokkers svært for en vurderingsmand at vurdere dette sølvtøj eller disse ægte tæpper ud fra dette materiale. Derfor bliver der ofte tale om en skøn, der bl.a. tager højde for genstandens aktuelle stand (slid, anløbet, mv.). Og et skøn er sjældent til kundens fordel. Jeg har måtte vurdere en genstand til mellem kr. 6.000 og 23.000 pga det ringe materiale, og forsikringen holder sig til de 6000 og beder kunden komme med bedre dokumentation for at det skulle være mere værd, hvilket jo er fair nok.

Så….Stop lige op en gang og tænk: har du selv din dokumentation i orden, hvis huset skulle brænde ned juleaften ?

Det må de fleste af os sige nej til. Og undskyldningen er oftest “Det sker jo ikke for mig. Det sker kun for naboen!”. Her til tænker jeg altid: “Det siger naboen jo også!”. For det sker! Og her tænker jeg ikke kun på branden, men også tyveri, vandskader, osv.

Derfor opfordrer jeg altid mine kunder til at tage en søndag formiddag ud og hive deres lille lommekamera frem og så få taget de billeder. Dårlige billeder er bedre end ingen billeder!

Og tag ikke kun billeder af malerierne, de ægte tæpper, smykker og andet særligt indbo. I tilfælde af en total brand er det også din værkstøjskasse, der skal erstattes og indholdet af jeres køkkenskabe. Sørg for at få taget close-up billeder af mærkerne på sølvtøjet, mærkerne i bunden af porcelænet, og gerne også de kvitteringer, som du måske ligger inde med. Har du specielle bøger, så fotografer dem og gerne den side, der viser at det er en 1. udgave anno 1886. Læg gerne en tændstik eller andet for at vise målestoksforholdet.

Arkiver billederne ude i skyen:
Tag nu alle disse billeder og brænd dem ned på en CD og læg den ved dine forsikringespapirer. Endnu bedre gem dem ude på internettet. Send dem evt. til en gmail konto eller find et sted, der tilbyder dig gratis opbevaring, f.eks. Adrive, som tilbyder 50Gb gratis (send koderne til din gmail konto!):

Når først du har gjort dette pænt store arbejde, så vil du finde en dejlig ro i sindet 🙂

Men det er desværre ikke nok, for du skal efterfølgende huske at fotografere alt der kommer til huset herefter, og gemme det samme sted.

Gør det til en vane at fotografere indboet ved højtider:
Når dette så er sagt, så er dette desværre ikke nok længere. Jeg oplever i stigende grad at forsikringsselskaberne udsættes for forsikringssvindel. Det sker at folk, i den krisetid vi har været igennem, vælger af sælge ud af f.eks. deres sølvtøj. De havde fine billeder af sølvtøjet taget for 5 år siden, som de kunne ligge ud på f.eks. DenBlåAvis eller en af netauktionerne. Så sker der det at de har et reelt indbrud 1½ senere, og skal nu fremsende deres liste over stjålne effekter til forsikringsselskabet, og pludselig figurerer det solgte sølvtøj på listen…Nu tænker du sikkert…det kan da ikke passe at folk er så uærlige, men desværre jo.
Derfor oplever jeg at forsikringsselskaberne i stigende grad beder om en form for dokumentation for at sølvtøjet også var til stede i huset kort før indbrudet. Ikke at vi derved skal fotografere hjemmet hver dag, men har vi billeder fra en fødselsdag for 3 mdr. siden, hvor lidt at dette indbo kan ses?
Derfor skal min sidste opfordring her være, at du her ved juletid, når familien er samlet i stuerne og du hiver dit kamera frem for at gemme disse dejlige minder, at du lige lader kameraet fotografere det opdækkede julebord (med sølvtøjet på), sikrer dig at du får malerierne, PH-lampen, konens smykke hun bærer om halsen og tæpperne med på billederne.
Skulle det så ske at tyven/branden kigger forbi nytårsaften, så kan du roligt kontakte dit forsikringselskab 🙂

Et lille Ps.: film evt. jeres indbo med en videokamera. Her har du mulighed for at kommentere det fotograferede, og  man kan lave still-billeder ud af videofilmen, hvis det skal efterlyses.

Reklamer
Kategorier:Causerier Tags:
  1. Endnu ingen kommentarer.
  1. No trackbacks yet.

Kom gerne med en kommentar.

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: