Forside > Fototeknik > HDR billeder/fotografering, hvad er det ?

HDR billeder/fotografering, hvad er det ?


Begrebet “HDR billeder” er meget oppe for tiden, og jeg bliver tit spurgt om hvad det egentligt betyder.

HDR billeder er sammensatte/komponerede billeder. Ofte består et HDR billede af min. 3 billeder, som er skudt med forskellige eksponeringer. Disse 3 billeder bliver nu lagt sammen i lag og sammensat, så det giver et HDR-billede.

Og hvorfor så det ?

Forestil dig at du tager eet billede af et landskab. Dit kamera vil have svært ved at sørge for at alle lysområder står optimalt. F.eks. vil himlen måske være “brændt ud” altså for lys til at man kan sse skyerne og himlens farver, mens hovedmotivet står i klare farver. Ligeledes vil mørke områder på billedet fremstå meget mørke, igen fordi hovedmotivet står i gode og klare farver.

Når man ønsker at komponere et godt HDR-billede, så er det en klar forudsætning at du benytter stativ. Du skyder nu et billede, hvor du har fokus på farverne og lyset i hovedmotivet. Herefter skyder du endnu et billede (uden at flytte kameraet) men hvor du har eksponeret med f.eks. +1. Dette vil betyde at de mørke områder af billedet nu bliver lysere. Endelig tager du endnu et billede, men denne gang med en EV-værdi på -1. Herved bliver himlen, altså de lyse område, klarere i farverne.

På billede 2 vil de lyse områder nu være klart overbelyst og i billede 3 vil de mørke områder være ganske mørke.

I Photoshop eller f.eks. ved hjælp af PhotoMatix sammensætter du nu de 3 billeder, så de fokuserede områder (altså de mørke og lyse områder, som nu står klart og flot). Det samlede billede kommer til at fremstå veleksponeret og med klare farver overalt.

Ovenstående billede er lavet vha. Photomatix og lånt fra deres eksempler, se her

Fotografen John Nyberg har arbejdet en del med HDR-billeder og jeg har nydt de billeder har har lagt op til nydelse for os andre (og misundelse).

Nu er John så gået videre og har lavet en dansk hjemmeside tilegnet HDR-billeder. Siden har rigtig gode tutorials, der med let forklaring giver mig mod på at skulle forsøge snart. Siden er lige til : www.hdrfoto.dk

Selvom du måske ikke lige går med tanker om at kaste dig ud i HDR-billeder, så kig forbi John’s side og bliv inspireret. Lige pludselig står du og har en fantastisk motiv foran dig, og så er det skønt at kende den fototekniske side af et HDR-foto.

Reklamer
Kategorier:Fototeknik Tags: ,
  1. Endnu ingen kommentarer.
  1. 8. marts 2011 kl. 19:04

Kom gerne med en kommentar.

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: